În cercurile pro-Putin, acțiunea sa este lăudată, dar criticile pentru acțiunile sale militare prind contur printre figurile publice și în rândul populației.
În dimineața zilei de 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a făcut public anunțul că forțele sale militare pornesc operațiuni militare masive împotriva Ucrainei.
Astfel, pe bună dreptate, locuitorii din Kiev au căutat adăpost în stațiile metrou, în vreme ce mulți alții au încercat să fugă din capitală, potrivit Al Jazeera.
Presa de stat și publicațiile afiliate lui Putin i-au susținut decizia de a invada Ucraina – Rusia nu a avut altă alternativă decât să răspundă agresiunii „ucrainiene”, iar armata trebuie să dezafecteze apărarea ucraineană fără a aduce prejudicii populației civile.
Alexander Kots, corespondent de război pentru tabloidul Komsomolskaya Pravda, staționat în Donbas, spunea astfel: „Ucraina a încercat să-și soluționeze problemele teritoriale făcând apel la forță”, însă luptătorii rebeli stopat înaintarea ucraineană pe Râul Doneț.
Kots a mai adăugat că joi, la orele 06:30 am a fost luată decizia de lansare a unei contraofensivă în Ucraina motiv pentru care întreaga forță a rebelilor a trebuit să fie mobilizată. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, Igor Konashenkov le-a spus reporterilor că trupele rusești derulau într-adevăr o acțiune de contraofensivă și că au ca ținte punctele militare strategice.
Konashenkov a mai spus că serviciile de informații ale Ucrainei dezinformează cu materiale video trucate despre morți și atacuri asupra civililor. „Atragem atenția asupra materialelor media pe care serviciile ucrainiene de informații le pregătesc”, a mai spus acesta.
„Scopul lor este de a acuza Rusia de atacuri disproporționate și fără căpătâi pentru a intimida populația civilă și pentru a distribui aceste materiale în Vest”. Expertul în televiziune, Vladimir Solovyov, o figură des întâlnită pe ecranele televizoarelor din Rusia, dar și la radio a vorbit despre importanța istorică pe care a avut-o ziua invaziei.
„Astăzi este ziua în care începe dreapta zi a denazificării Ucrainei. O zi de o importanță solemnă, o zi care va decide cursul istoriei”, a mai spus acesta pe canale media.
Denazificarea se referă la presupusa prezență a elementelor ultranaționaliste și de extremă dreapta în clasa conducătoare a Ucrainei. „Trebuie să recunoaștem că viețile noastre nu vor mai fi niciodată la fel. Dacă va fi mai bine sau mai rău, depinde doar de noi”, a precizat acesta.
„Președintele Vlad Vladimirovici Putin a descris foarte bine natura acestei probleme, acesta fiind și motivul pentru care trebuie să luăm măsuri, motivul pentru care am recunoscut statutul provinciilor separatiste Donetsk și Luhansk și motivul pentru care trebuie să forțăm pacea în Ucraina”.
Câteva minute mai târziu, Solovyov a afirmat că atacurile împotriva Ucrainei sunt derulate cu o „precizie chirurgicală” și doar asupra bazelor militare.
Cu toate acestea, în afara cercului susținătorilor lui Putin, ultimele acțiuni ale armatei ruse nu se bucură de atât de multă susținere.
Aproximativ 80 de jurnaliști, reporteri și figuri din media, în cea mai mare parte a acestora de la publicații independente, dar și de la BBC, au semnat o petiție prin care condamnă operațiunile militare ale Rusiei.
Petiția a fost inițiată de Yelena Chernenko, reporter de afaceri pentru ziarul Kommersant. Între timp, mai bine de o sută de deputați municipali din Moscova, St. Petersburg, Samara, Ryzan și alte orașe au semnat o scrisoare deschisă către cetățeni, cerându-le să nu ia parte sau să tacă.
„Noi, deputați aleși de oameni, condamnăm fără rezervă atacul asupra Ucrainei”, stă scris în scrisoare. „Acțiunea este o atrocitate fără precedent pentru care nu are cum să existe vreo justificare”.
Aleksei Navalnîi a profitat de această ocazie pentru a face o declarație. „Sunt împotriva războiului. Cred că războiul este creat pentru a distrage atenția de la problemele pe care le are Rusia și nu va face decât să le accentueze și mai mult”, a spus acesta înainte de a fi întrerupt de un judecător. „Consider că aceia care au inițiat acest război nu sunt decât niște bandiți și niște hoți”.
Ar mai putea cineva din Rusia să-l oprească acum pe Vladimir Putin?
Poate că invadarea Ucrainei nu a fost niciodată scopul lui Vladimir Putin